Allah's Words..

Mari Cuba Try Test Baja POWER!

supermyplantfood

QuickPost Contact me: 016-5665584(pengedar di Perak n Penang) Klik imej di atas bagi mendapatkan baja berteknologi tinggi ini untuk hasil lumayan bagi tanaman anda!

Friday, March 28, 2008

Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods

Artikel untuk parent and parent to be..

Subject: Otak Kanan - Teknik Jepun
Shichida Methods...

Beberapa minggu lepas boss aku ada
cakap kat aku yg dia antaq anak die 2
thn pergi Sichida kelas...yakni kelas
yg di uruskan oleh jepun melatih
anak-anak
befikir menggunakan otak sebelah kanan.
Otak sebelah kanan ni lebih
efektif sebenarmya dari otak sebelah
kiri tetapi kena practise sikitlah
penggunaannya. Kelas ni
mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku
nak masukkan tahun depan tu cost
nye lebih tinggi dari cost kite satu
semester kat ITM, tapi boss aku ni
atas kesedaran
bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas
tu utk ajar anak2 depa dan melayu
cuma setengah kerat aje...dia pun
bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar
aku dan
staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni
kat anak korang, sebab baru
seminggu aku buat kat anak aku...dah
nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-
tidur ayam, cakap kat die sepenuh
hati dan sejujurnya yang kita sayang
kat dia, dia budak baik, dia anak
soleh, dia budak
kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb.
Sbb during tidur-tidur ayam ni otak
kanan sedang bekerja, otak kiri dah
tidur dah, tapi kena buat seikhlas
hati...kalau tengah marah ..tak jadi.
kalau anak korang tu dah tidur,
ramas-ramas jari atau tangan dia, macam
picitlah supaya dia kembali berada
dalam tidur2 ayam punya situation. Aku
buat kat anak aku sebab die bangun
pagi lambat pas tu siap melalak-lalak
lagi, aku cakap hari-hari kat dia,
dia budak baik, dia suka pergi sekolah,
dia budak sihat, dia nak bangun
awal....sekarang 6.30 dah bukak mata
termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak.
Aku ajar ABC-Z guna card seminggu
je,sekarang dah kenal semua huruf dah
siap boleh eja perkataan
pendek-pendek. .buat card banyak-banyak
dan tunjuk kat dia orang
cepat-cepat. .macam..a. .b..c..d. .e,
insya Allah cepat die dapat sebab bila
kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-
cepat
otak kanan die bekerja keras untuk
tangkap apa benda yang kite tunjuk
tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-
gambar. ..potonglah gambar kat
mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari
otak kanan, so ajar anak korang
main tanah liat, main water colour,
melukis, gunting kertas, origami dsb.
memang le kite
yang kene mengemas tapi takpe....... ..
satu lagi cuba korang lukis gambar,
contohnye rama2, tapi sebelah sahaja
dan suruh die orang sambung lukis
ikut apa yg
korang lukis tu kat sebelah lagi...ini
pun dapat mengaktifkan penggunaan
otak kanan....Korang tau kenapa cine,
ngan jepun pandai-pandai. ...sebab
depa
makan guna chopstik...chopstik tu
mengaktifkan kerja tangan and as well
gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking
anak........ sebab depa boleh simpan
semuanya dalam otak kiri.......kalau
termarah depa, pi balik kat cara no 1
tadi, and mintak
maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya
imagination by start bercerita kat die
orang dan suruh depa sambung cerite tu,
walaupun cerita tu memang lah
merapu
takpa....... ..kita pun bukan tak biasa
merapu...... .

6. Main teka-teki ngan they all, taruk
satu barang dalam kotak tissue and
suruh depa teka apa benda tu. First few
times boleh bagi option
macam....bagi tau
colour, bunyi, lama-lama depa boleh
develop six sence by concentrating
depa boleh teka apa benda dlm kotak
tissue tu........ni semua utk aktifkan
otak sebelah
kanan. Tapi ingat.....semua game yg
hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh
buat setengah jam sehari..tak payah
lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik
nafas dalam-dalam and relaks...tak
boleh buat time tengah nak masak ka,
basuh kain ka tengok tv ka, tak
jadi....Buat kena
ikhlas, and merendah diri sikitlah bila
dah terror ini semua satu cara yng
Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia
izin anak kite nak pandai
Alhamdulillah tapi kita
kena berusaha, dan bersyukur kalau dah
berhasil sebab bila2 Dia boleh
tarik balik..betui dak......Aku pun
tengah try lagi ni...

Lagi satu untuk berkongsi sesama
pembaca....

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek
pun ada cakap benda yang sama dan dia
ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-
anak. kalau kita banyak sangat guna
perkataan
jangan kat anak-anak... ..itu lah yang
anak akan buat.....so lepas nie kena
ganti perkataan jangan tu kepada
perkataan lain
plak...contohnya. ...Tolong
senyap Abang,,,berbanding Jangan bising
bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita
ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2
ketika mrk dlm proses nak tidur sbb
pada ketika itulah di antara waktu2
doa
dimakbulkan.

No comments: